Nalaganje strani...

Poporodna vadba

poporodna vadba

Poporodna vadba

Večina mamic si po porodu želi svoje telo čimhitreje vrniti v prvotni izgled kakor je bilo pred zanositvijo. To pa lahko prav hitro privede do poslabšanja posameznih stanj, kot je naprimer diastaza, porušena telesna drža, uhajanje urina, bolečine v ledvenem delu in trtici itn.

V nadaljevanju bomo na kratko obrazložili, kako naj bi izgledal načrt poporodne vadbe.

Po porodu je sicer res, da je s telesno vadbo priporočljivo pričeti takoj. Pa vendarle si to besedno zvezo na tem mestu velikokrat razlagamo napačno.

V prvem delu poporodne vadbe se je potrebno osredotočiti na osnove, ki bi jih morali osvojiti že v nosečnosti. To je pravilno vstajanje in dvigovanje (npr. iz postelje, prenos dojenčka), aktivacija mišic medeničnega dna, trebušnih mišic in tudi dihalne vaje. Vaje se lahko izvajajo doma, večkrat na dan. Postopoma se vključuje tudi sprehod. Ne priporoča se agresivnih razteznih vaj, saj je v telesu še močno prisoten hormon relaksin, kar pomeni, da so vezivna tkiva že tako pahko zelo raztegnena.

V naslednjem delu (o časovnici tukaj težko kaj rečemo, daj je vsaka mamica individum), se lahko prične z rahlo intenzivnostjo vadbe, ki vključuje osnovne gibalne vzorce, ob upoštevanju načina poroda in okrevanja. Vsekakor so zelo dobrodošle vaje z lastno težo, vaje, ki izboljšujejo telesno držo, izvajanje osnov pilatesa in ohranjanje vaj, ki smo se jih naučili v prvem delu. Sprehodi se lahko podaljšajo, lahko se doda zmeren kardio trening

V zadnjem oziroma spet naslednjem delu, in pa po presoji počutja, sposobnosti in hitrosti okrevanja dodamo postopno intenziteto treninga, kot je trening za moč, trening stabilizacije, kardio trening ter tudi trugi načinj treninga.

Ponovno pa je potrebno omeniti individualni pristop in strokovno pomoč, saj en porod in nosečnost nista enaka drugemu, zato tudi ena telesna poporodna vadba ne more biti enaka drugi.

Za več vprašanj in informacij smo na voljo na mail: info@asfit-fitnes.si ali tel: 030 392 720.

Za uvod pa se lahko prijavite tudi na brezplačni posvet, da se pogovorimo o ustreznem vadbenem programu za začetek.