Nalaganje strani...

Blog

blog image

Če nebi jemal proteinov nebi bil tak

V prejšnjem članku smo se dotaknili ženske populacije, ki ima velikokrat težavo s primerjanjem z ženskami s fit postavo. Seveda tudi moška populacija ni nič boljša. Velikokrat ob pogledu na nekoga, ki ima izklesano postavo slišimo odgovor ''Tudi sam bi bil tak če bi jedel tiste proteine, pa raje jem naravno hrano ne pa tiste umetne''. Najprej je potrebno poudariti, da je Protein angleška beseda za beljakovino tako da je vsak, ki je kdaj pojedel piščanca, jajce, skuto, pršut in druga podobna živila zaužil proteine. ;)

Velikokrat pa se beseda protein pojavi pri opisu beljakovinskih praškov. Vsi, ki mislite, da je to sama kemija ste ponovno v zmoti. Bolj kvalitetni proteinski napitki v večini vsebujejo beljakovine pridobljene s sirotke (Whey). Če pogledate, kako nastane sirotkin beljakovinski napitek vam bo kmalu jasno, da v svojem dnevu zaužijete številna živila, ki imajo v sebi več kemije. Naslednjič, ko si boste privoščili sendvič s poli salamo, sadni sok, čokolino, majonezo se zavedajte, da jeste vi kemijo.

Torej sedaj pa čisto na kratko in po domače kako nastane ta kemija imenovana ''Kemija za mišice''. Ko kravo pomolzejo dobijo mleko, ki ga zbranega ohladijo na 4 °C in transportirajo v sirarno. V sirarni sledi postopek pasterizacije s katerim iz mleka odstranimo škodljive bakterije. Potem sledi izdelava sirnih izdelkov katerega stranski produkt je sirotka v tekoči obliki. Tekočo sirotko nato z različnimi postopki filtracije ločijo sirotko od ostalih nebeljakovinskih delcev in vode. In tako dobimo naš končni ''izdelek brez kemije'' – sirotko v prahu. Seveda pa za boljši okus nato prašku dodajo različne arome, ki seveda fitnes šejke malo popestrijo.

Namen članka ni trditi, da je beljakovinski šejk nujno potreben, saj je resnica, da je uravnotežen trden obrok veliko boljša izbira. So pa beljakovinski šejki odlična izbira za povečanje vnos beljakovin (s tem je povezana tudi rast mišic), vnos beljakovin neposredno po treningu (po vadbi gre cel piščanec težko v želodec) ali pa zgolj za posladkanje med dieto, kjer je vnos sladkarij nezaželen. Ja tudi za posladkati so dobri. Če ne verjamete se o tem prepričajte pri naši recepciji in naročite PHD Pharma Whey.