AS'Fit-ov vodnik - kako začeti

Veliko ljudi se prehranskih dopolnil boji, saj so mnenja, da je to le kemija, ki je popolnoma nepotrebna. Če si vzamete nekaj časa, si lahko spodaj preberete nekaj več o prehranskih dopolnilih in dobite jasno sliko, kaj to sploh je. Ko se človek sreča z nalogo ureditve svoje prehrane in prehranskimi dopolnili, je seveda prvo vprašanje katera dopolnila sploh jemati. Sami strmimo k trem izdelkom, ki so življenjskega pomena in jih je v naši prehrani običajno premalo. To so beljakovine, vitamini/minerali in maščobne kisline Omega 3.

Beljakovine

Beljakovine so esencialno makrohranilo, kar pomeni, da so nujno potrebne za delovanje našega telesa. Beljakovine namreč skrbijo za gradnjo mišične mase. Se pa velikokrat pri ljudeh pojavi težava ob uporabi angleškega imena Protein, ki sicer izvira iz Grškega poimenovanja Proteus, kar pomeni ''prvi v vrsti''. Ko ljudje slišijo besedo proteini, takoj pomislijo na bodybuilding industrijo in steroide. Seveda pa tukaj delajo veliko napako in se ne zavedajo, da jih vsakodnevno uživajo v prehrani. Beljakovine namreč najdemo v jajcih, skuti, mleku, mesu, ribah, zelenjavi.

Ker so beljakovine najbolj pomembno hranilo, bi morale biti vključene v vsak obrok. Tukaj pa nastane težava, saj večina ljudi nima niti približno zadosti dnevnega vnosa beljakovin in je v tem primeru priporočljiv vnos s pomočjo dopolnil.

Vsi, ki mislite, da je to kemija ste ponovno v zmoti. Bolj kvalitetni proteinski napitki v večini vsebujejo beljakovine pridobljene s sirotke (Whey). Če pogledate, kako nastane sirotkin beljakovinski napitek, vam bo kmalu jasno, da v svojem dnevu zaužijete številna živila, ki imajo v sebi več kemije. Naslednjič, ko si boste privoščili sendvič s poli salamo, sadni sok, čokolino, majonezo se zavedajte, da jeste kemijo.


Sedaj pa čisto na kratko in po domače, kako nastane kemija imenovana ''Proteinski napitek''. Ko kravo pomolzejo dobijo mleko, ki ga zbranega ohladijo na 4 °C in transportirajo v sirarno. V sirarni sledi postopek pasterizacije, s katerim iz mleka odstranijo škodljive bakterije. Potem sledi izdelava sirnih izdelkov, katerega stranski produkt je sirotka v tekoči obliki. Tekočo sirotko nato z različnimi postopki filtracije ločijo od ostalih nebeljakovinskih delcev in vode. Tako dobimo naš končni ''izdelek brez kemije'' – sirotko v prahu. Seveda pa za boljši okus nato prašku dodajo različne arome, ki seveda fitnes šejke malo popestrijo. Tukaj pride do izraza - kvaliteta samega prehranskega dopolnila, saj imajo beljakovinski napitki različna sladila in različno koncentracijo sirotke (nekateri dodajo več beljakovin drugega izvora).


Prednosti beljakovinskih napitkov:


1. Povečan vnos beljakovin in s tem uravnotežena prehrana.

2. Vsebuje beljakovine s hitro absorpcijo in tako po treningu pridejo prej do mišičnih vlaken.

3. Zmanjšuje ZMB (zakasnjeno mišično bolečino ali »musklfibr«.

4. Z njim se lahko posladkate in tako ne posegate po klasičnih sladkarijah

5. Dodaten obrok in s tem zadosten kalorijski vnos.


Viri beljakovin

Vitamini&Minerali

Vitamini in minerali spadajo pod mikrohranila, kar pomeni, da jih preko dneva zaužijemo v manjših količinah. Običajno človeško telo vitamine in minerale pridobi ob uživanju sadja in zelenjave, ki pa ravno tako nista pogosto na našem jedilniku. Poleg tega je vnos mineralov in vitaminov iz izključno sadnih virov nepriporočljiv, saj saje vsebuje zelo veliko fruktoze (sadni sladkor).  Upamo, da ste med tistimi, ki se zavedate, da teh hranil zaužijete premalo in da skleda solate ni dovolj za cel teden. Zato vam svetujemo mešanice živil, ki so posušene na soncu, zmlete in zmešane v mešanice, ki vam dajejo popolno kombinacijo mikrohranil za celoten dan. Vsa živila so 100% BIO, njihova proizvodnja in predelava pa je strogo nadzorovana.


Prednosti vitaminov in mineralov v obliki dopolnil:

1. V kombinaciji z beljakovinskim napitkom tvorijo polnovreden obrok.

2. Zadostimo priporočenemu dnevnemu vnosu teh mikrohranil.

3. Urejena prebava.

4. Boljše počutje.


Viri vitaminov in mineralov

Maščobne kisline Omega 3


Maščobne kisline Omega 3 so eden izmed najbolj pomembnih hranil za zagotavljanje zdravega in kvalitetnega življenja, saj nadzorujejo nivo holesterola v krvi, znižujejo povišan krvni tlak, izboljšujejo delovanje srca in ožilja, …

Maščobne kisline Omega 3 najdemo v mesu rib, lanenih semenih, oreščkih, kalčkih, … Za ta živila lahko še posebej rečemo, da so zanemarjena in se premalokrat znajdejo na naših krožnikih. 


Najbolj pogost in priporočljiv način dodatnega vnosa Omega 3 maščob je uživanje kapsul z ribjim oljem. Ribje olje je dostopno tudi v tekoči obliki, a je zaradi močnega okusa uživanje takšnega dopolnila zelo neprijetno. Ker dodatek ribjega olja vsebuje olje pridobljeno iz lososa in slanika, vam priporočamo uporabo kvalitetnih olj, ki so pridobljene iz jeter. S tem se namreč izognemo prekomernemu uživanju težkih kovin, ki se nahajajo v ribah.


Prednosti maščobnih kislin Omega 3:

1. Povečan vnos zdravih maščob.

2. Zdrave maščobe so življenjskega pomena in imajo velik vpliv na kvaliteto življenja.

3. V povezavi z beljakovinami, vitamini in minerali tvorijo osnovo za uravnoteženo prehrano.


Viri Omega 3 maščob